Як правильно провести Святвечір, та що потрібно зробити кожному — 6 січня

6 січня, святий вечір перед Різдвом Христовим, окутаний відповідними обрядами та традиціями, які православні християни дотримуються з давніх-давен.

За святковим столом, який складається з 12 пісних страв, збираються найрідніші люди. Головною стравою є різдвяна кутя з додаванням меду, горіхів й маку та узвар з сушених фруктів. Також, готують борщ, рибні й картопляні страви, вареники з різними начинками, пироги та паляницю. Після вечері потрібно залишити на столі кутю, чарку та рушник білого кольору, щоб духи також пригостилися. Запалена на святвечір свічка повинна потухнути самостійно.

Народні прикмети на Святвечір.

За Різдвяним небом, визначали майбутній врожай:

Небо всіяне зорями – до гарного врожаю.

Відлига – до поганого.

Заметіль – до гарного врожаю меду.

Безхмарність – до врожаю грибів.

Перша зірка на небі сповіщає про Різдво та дозволяє сідати за святковий стіл й розпочинати трапезу.

Перед вечерею, обов’язково, потрібно помолитися та подякувати Господу Богу.

Розпочинати вечерю потрібно з куті, яку першим повинен спробувати господар оселі.

Що потрібно зробити у святий вечір.

Попросіть пробачення в тих, кого образили колись та пробачте всім, хто зачепив Вас чимось.

Вдягніть гарний, світлий та бажано новий одяг.

В цей вечір потрібно пом’янути загиблих рідних та друзів.

Після вечері можна піти колядувати або приймати колядників вдома – це принесе удачу в новому році.

Facebook Комментарии