Редиска: користь і шкода, калорійність. Корисні властивості, чим корисна редиска?
Калорійність редиски
Це городня рослина вирощують і вживають в їжу у багатьох країнах світу.
Калорійність: у 100 г редиски міститься 19 ккал.
Харчова цінність:
12 г білків;
01 г жирів;
34 г вуглеводів.
Редиска відноситься до самих ранніх овочів, а тому саме їй в першу чергу радіє наш організм, що скучив за зимову пору. І радіє він не даремно, адже саме в цьому мініатюрному плоді зосереджена велика кількість вітамінів і мінералів так необхідних нам після такої тривалої цього року зими.
Редиска – багате джерело вітамінів та мінеральних речовин. Вона містить вітаміни С, В1, В2, В5, РР, калій, кальцій, натрій, магній, фосфор та залізо. Цей овоч підвищує імунітет та рівень гемоглобіну в крові.
Покращує апетит – так як вона багато на ефірні олій, які сприяють виділенню травних ферментів, що підсилює обмін речовин та сприяє травленню.
Редиска покращує перистальтику кишечнику. Вона вбирає шлаки і виводить їх з організму, чудово розщеплює жири. Тому редиска дуже корисна людям із порушенням обміну речовин, серцево-судинними хворобами, хворим на діабет, особам із надмірною вагою.
Попереджає утворення каменів. Гірчична олія, що міститься в редисці, попереджає утворення в жовчному міхурі каменів.
Сприяє схудненню. Редиска багата рослинними ферментами, які допомагають краще засвоювати білкову їжу, підсилюють обмін речовин. А це важливо для тих, у кого є зайва вага.
Додає сил. Редиска має загальнозміцнюючу дію (додає сил, покращує відкашлювання, за рахунок чого легше протікає бронхіт і ін.) за рахунок великої кількості солей калію, натрію, магнію, кальцію, заліза, сірки і фосфор
Протипоказання. У чистому вигляді редиску краще не вживати — гострі речовини, що містяться в ній, можуть викликати спазм шлунку або кишківника. Краще її їсти у вигляді салатів, заправлених рослинними оліями.
Окрім цього, цікавим є той факт, що значний вміст у редисці мінеральних речовин робить її необхідною для людей, які працюють з джерелами радіоактивного випромінювання або просто живуть на територіях, забруднених радіонуклідами. Простіше кажучи – нам усім. Подібну захисну дію мають і пектинові речовини, яких також достатньо в редисці.
2007 року учені з Університету штату Огайо встановили, що фрукти й овочі, які мають темний насичений колір, уповільнюють ріст ракових клітин товстого кишечнику. Цьому сприяє антоціанин – пігментний барвник-антиоксидант. Найбільша кількість цієї речовини міститься у винограді, темній моркві, чорниці, чорноплідній горобині й редисці. При цьому антоціанин, який міститься саме в редисці, уповільнює ріст ракових клітин на 50-80 відсотків. До того ж, встановлено, що чим світліша редиска, тим менше в ній вітаміну С.
В першу чергу споживати редиску, яку виростили власними руками (звісно, без застосування будь-якої агрохімії) або ж, якщо купуєте, то виключно сертифіковану органічну, тобто ту, яка, як свідчить досвід, є максимально безпечною та корисною для людини.